Minerale oliën

Red uw huid van minerale aardolie

Als u last heeft van een vette, glimmende huid of juist een doffe/droge huid, is het tijd om te stoppen met producten die aardolie ingrediënten bevatten. Deze verstoren de natuurlijke vetlaag van de huid waardoor de huid dof of glimmend wordt. Ze sluiten de huid af, vertraagd de huidfunctie en celontwikkeling, afvalstoffen kunnen niet meer worden afgevoerd en de huid vertoont vroegtijdige tekenen van veroudering (rimpels). Onthoud dat sommige foundations (ook dure merken) een keur aan allergenen, carcinogenen en irriterende ingrediënten bevatten waaraan u de hele dag wordt blootgesteld.

Je kan minerale olie in je huidverzorging herkennen aan ‘paraffinum liquidum’ of ‘petrolatum’ in de ingrediëntenlijst. Er zijn meerdere soorten, onderaan dit artikel kan je een lijstje zien met alle benamingen. Het enige wat deze oliën doen, is je huid afsluiten, ze zijn occlusief. Er komt een laagje op je huid waardoor er niks meer in kan, maar ook niet uit. Vaseline (dat is pure minerale olie) is een goed voorbeeld, veel mensen gebruiken dat als lippenbalsem. Wat er dus gebeurt is dat dat product er voor zorgt dat de vocht die in je lippen zit, er in blijft. Maar verder doet het niks. Het maakt je lippen zacht op het moment dat het op je lippen zit (het houdt het vocht in je lippen vast) maar wanneer het er af is, voelen ze weer net zo droog aan. Wanneer het wordt opgenomen is het voor het lichaam onverteerbaar. Het komt in veel producten voor, baby olie bestaat zelfs voor 100% uit minerale olie! 

Maar waarom gebruiken merken en producenten dit nog? Ten eerste omdat het goedkoop is. Minerale olie voor cosmetica is praktisch een product dat overblijft bij het maken van onder andere olie en benzine. Cosmeticafabrikanten kopen deze ‘afval’ op om in hun producten te verwerken. Supergoedkoop. Ook werkt het antibacterieel wat het meteen een conserveermiddel maakt.
Daarnaast geeft het een lekker gevoel op de huid. Het lijkt alsof het je huid zacht maakt en voedt, maar praktisch doet het niks. Als je ziet dat een product dat je koopt voor een heel groot deel uit minerale olie bestaat (lees: het ingrediënt staat bovenaan de ingrediëntenlijst) dan weet je dat het een goedkoop product is om te maken. En als je daar dan tientallen euro’s voor betaalt wordt je gewoon genept.

Minerale olie verslavend

De laatste paar jaren is er veel te doen rond minerale oliën  er zijn veel discussies. Sommige experts zeggen dat het juist wel goed is om te gebruiken, anderen bewijzen het tegendeel. Het is een feit dat deze ingrediënten je huid afsluiten en niet actief zijn voor huidverbetering. Daarnaast raak je verslaafd aan de zachtmakende werking. Herken je de Labello-verslaving? Dat komt door minerale olie. Je huid maakt door de vettigheid ervan zelf geen talg meer aan waardoor je huid nog droger wordt en je niet meer zonder de vaseline/paraffine kan. Dus je denkt dat je je droge huid helpt wanneer je een lekkere laag vaseline op je huid smeert als je gaat slapen, maar dat is juist níet zo. Je huid gaat minder talg aanmaken waardoor je huid na gebruik nog droger is.

Minerale olie op je lichaam is niet fijn, maar op je gezicht is het al helemaal te betwisten. Zeker als je gevoelig bent voor puistjes en oneffenheden. Praktisch gezegd verstopt minerale olie je poriën en dat wil je juist niet. Natuurlijk heeft het op iedereen een ander effect. Misschien gebruik jij al jaren Nivea (dat voor een heel groot deel uit ‘paraffinum liquidum’ bestaat) en heb je nergens last van. Maar het kan ook zijn dat je er heel gevoelig  voor bent. Als je van een product ineens puistjes en bultjes krijgt, check dan of er minerale olie in zit, misschien is dat de reden.

De soorten minerale olie:

 • Micro Wax
 • Ozokerit
 • Ceresin
 • Eucerin (dit is een mix van natuurlijke en minerale olie)
 • Cera microcristallina
 • Isoparaffin (C11-12-13-14)
 • Eucerit Microcrystalline wax
 • Ozokerite
 • Paraffinum-liquidum
 • Parrafinum-subliquidum
 • PVP/VA copolymeer
 • Acetone (Aceton)
 • Ceresin
 • Propyl alchol/ Propanol
 • Isopropanol/Isopropyl alcohol

Het is verstandig al deze stoffen te vermijden aangezien ze niet alleen de huid, maar ook onze gezondheid ernstige schade kunnen toebrengen.

Bron: miss lipgloss.nl & heel natuurlijk.nl